Categories
- Boost Your Career (6)
- Boost Yourself (8)
- Leadership (4)
Recent Posts
Work stress, burnout και άλλους αντίστοιχους όρους χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε κάποια συμπτώματα όπως «πνίγομαι», «δεν μπορώ να πάρω τα πόδια μου», «δεν μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι», «δεν μπορώ άλλο ..θέλω διακοπές διαρκείας», «Βαριέμαι» κ.α.
Η εργασιακή καθημερινότητα δεν είναι πάντα ομαλή και ήρεμη. Τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από αλλαγές, δυσκολίες και προκλήσεις που μας δημιουργούν stress.
Ακούω συχνά στελέχη που βρίσκονται σε κατάσταση stress να «δικαιολογούν» αυτή την κατάσταση με φράσεις όπως «πολλές ώρες στο γραφείο…φεύγω αργά» ή «έχω φορτωθεί πολλά στο γραφείο …δεν προλαβαίνω».
Εάν «ξύσουμε» αυτές τις απαντήσεις μάλλον θα αναδυθούν άλλες αιτίες οι οποίες είναι κρυμμένες για να αποφύγουμε να λάβουμε δράση.
Ας είμαστε ειλικρινείς, οι πολλές ώρες στο γραφείο δεν μας κουράζουν και δεν μας στρεσάρουν. Αφήστε που πολλές φορές είναι «πλασματικές» γιατί α) αυτές οι πολλές ώρες δουλειάς δεν είναι μόνιμη συνθήκη β) πολλές φορές καθόμαστε στο γραφείο γιατί σε κάποια πράγματα μπορεί να είμαστε αναβλητικοί και «μένει» η δουλειά πίσω και γ) κάποιες φορές δεν έχουμε λόγο να επιστρέψουμε σπίτι!
Οι πολλές ώρες ή ακόμα και οι λίγες ώρες στο γραφείο είναι συνήθως στρεσογόνες όταν:
Κάθε μια από τις παραπάνω συνθήκες είναι ικανές να μας ανεβάσει το επίπεδο του stress που αρκετές φορές σωματοποιείται.
Κάθε μια από τις παραπάνω συνθήκες θέλει άλλη διαχείριση. Η όποια διαχείριση όμως είναι το δεύτερο βήμα – στάδιο. Το πρώτο βήμα αποτελεί μια κρίσιμη βάση και αφορά στο «χτίσιμο» της ανθεκτικότητας μας (resilience).
Ναι το ξέρω είναι ένας «νέος» όρος που ακούγεται συχνά! Αλλά δεν είναι απλά μια μόδα. Είναι μια πολλή ουσιαστική δεξιότητα που αξίζει να χτίσουμε όλοι μας.
Οι ψυχολόγοι ορίζουν την ανθεκτικότητα ως τη διαδικασία προσαρμογής απέναντι στις αντιξοότητες, το τραύμα, τις απειλές ή σημαντικές πηγές άγχους.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η ανθεκτικότητα δεν σε κάνει να «αντέχεις» τις καταστάσεις. Η ανθεκτικότητα σε βοηθά να χρησιμοποιήσεις τις δικές σου δυνάμεις – δεξιότητες που θα σε οδηγήσουν σε δράσεις και αποφάσεις ωφέλιμες για σένα.
Εάν πέσουμε σε απόγνωση, «κουκουλώσουμε» ή ακόμα και «υπομείνουμε» μια δύσκολη συνθήκη τότε αυτή η συνθήκη γιγαντώνεται (ο τοξικός συνάδελφος γίνεται ακόμα πιο τοξικός, η ανασφάλεια της εργασίας μετατρέπεται σε φόβο) με αποτέλεσμα να καθηλωνόμαστε δλδ να μην κάνουμε τίποτα και να σωματοποιούμε το stress μας.
Ένας ανθεκτικός άνθρωπος αντιμετωπίζει κατά πρόσωπο τη δύσκολη συνθήκη και τη διαχειρίζεται. Αυτή η διαχείριση μπορεί να είναι «ήπια» ή ακόμα και «διεκδικητική», σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για μια διαχείριση δλδ απόφαση και δράση.
Πως μπορούμε να χτίσουμε την ανθεκτικότητα;
Καταρχήν με θέληση και προσπάθεια. Καμία δεξιότητα δεν χτίζεται με tips ούτε από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν γίνεται να «επέμβεις» σε συμπεριφορά και τρόπο σκέψης εάν δεν «μοχθήσεις».
Από εκεί και πέρα θα πρότεινα συνδυαστικούς τρόπους όπως διάβασμα, εκπαίδευση, Coaching και ότι μπορεί και ταιριάζει στον καθένα. Μια όμως συμβουλή θα έδινα σε όλους:
Κάντε παρέα με «ανθεκτικούς», ψύχραιμους ανθρώπους ….δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δυνατή διαδικασία είναι η «μεταδοτικότητα» – «μίμηση» την οποία όταν τη χρησιμοποιούμε με θετικό τρόπο μας δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Κλείνοντας θα ήθελα να διευκρινίσω ότι οι «ανθεκτικοί» άνθρωποι δεν φορούν ροζ γυαλιά. Και λυπούνται και στεναχωριούνται. Η διαφορά τους είναι ότι μπορούν να διαχειριστούν τις δύσκολες καταστάσεις με δύναμη και να στρατολογήσουν όλες αυτές τις δυνάμεις που όχι μόνο θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες αλλά και θα πάνε ένα βήμα παρά πέρα !